Elämäntäyteinen Espoo tänään ja tulevaisuudessa
Perusarvoni, ja toisaalta huoli tulevaisuudesta, ohjaavat tavoitteitani Espoon kaupungin ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kehittämisessä. Yhdenvertaisuus, kestävyyden tavoittelu ja heikommassa asemassa olevien auttaminen luovat tukevan pohjan päätöksenteolle.
Keinot paremman yhteiskunnan rakentamiseen rakentuvat viisaan ja tietoon perustuvan päätöksenteon ja systeemiajattelun pohjalle – näennäiset pikavoitot ja yksinkertaistettu ajattelu vain kasaavat haasteet suurempina myöhemmälle.
Kestävä ja ympäristöä säästävä espoo
Espoon tulee rakentua kestävien liikenneratkaisujen ympärille ja luontoa säilyttäen. Tuetaan liikenteen sähköistymistä ja HSL:n toimintaedellytyksiä. Huolehditaan, että Espoon kaupungin tarjoama ruoka on eettisesti ja ekologisesti tuotettua.
Kestävä kaupunki rakentuu joukkoliikenteen ympärille
Haluan, että Espoota kehitetään yhä enemmän vahvojen joukkoliikenneratkaisujen ympärille. Uusi yleiskaava vahvistetaan tulevalla valtuustokaudella, ja puolustan tiiviimmän ja nykyisten sekä uusien runkolinjojen yhteyteen rakentuvaa kaupunkirakennetta. Tällä tavoin luontoa säästyy elinympäristöille sekä kaupunkilaisten virkistykseen ja arki rullaa palveluiden ollessa lähellä.
Kohtuuhintaiset HSL-liput osana kaupunkistrategiaa
Pelkät infrahankkeet eivät takaa toimivaa ja houkuttelevaa joukkoliikennettä. Espoon tulee vaikuttaa HSL:n rahoitusasemaan, jotta liikennehankkeiden takaisinmaksu ei yksinomaan valu lippujen hintoihin. Kohtuullisten hintojen ansiosta yhä useampi kaupunkilainen valitsee joukkoliikenteen autoilun sijasta ja julkisen liikenteen hyödyt toteutuvat täysimääräisesti asukkaille, kaupungille ja rakennuttajille – myös autoilijoille liikenteen väljentyessä.
Kaupungin tarjoama ruoka kasvispainotteiseksi
Kaupungin ruokapalveluissa tulee siirtyä kohti kasvispohjaista ruokatarjontaa, jonka tuottaminen on kestävää sekä ilmaston että eläinten oikeuksien kannalta. Suosimalla kotimaisia raaka-aineita kuten proteiininlähteenä kauraa, härkäpapua ja hernettä, voidaan valmistaa täysipainoista ja ravitsemussuositusten mukaista laitosruokaa kohtuulliseen hintaan. Innokkaana vegaanikokkina tiedän, että kasvipohjaisesta ruoasta on mahdollista tehdä niin herkullista, ettei makukokemuksestakaan tarvitse tinkiä.
Liikenteen sähköistymiseen kannustettava
Joukkoliikenne ei ratkaise kaikkia liikkumisen tarpeita. Yksityisautoilun sähköistymistä tulee vauhdittaa esimerkiksi sähköautojen pysäköintiin, latausinfran laajentamiseen ja vähäpäästöisten autojen kaistaetuuksiin panostamalla. Ilmastohätätila on aikamme suurimpia uhkia, ja liikenteen päästöt ovat huomattava tekijä ilmaston lämpenemisen kiihdyttäjänä.
Roskat ja paskat pois kaduilta & puistoista
Kaupunkilaisten yhteisen tilan viihtyisyys vaikuttaa myös osaltaan ihmisten hyvinvointiin. Katujen ja puistojen siisteyteen voidaan vaikuttaa esimerkiksi palkkaamalla nuoria kesätyöseteleillä siistimään yhteistä kaupunkiympäristöä sekä tarjoamalla koirien kakkapusseja lenkitysreiteillä. Pölyttäjien määrän väheneminen on katastrofi niin luonnolle kuin maanviljelykasveillekin. Tehdään kaupungin istutuksista pölyttäjäystävällisiä ja suositaan niittykylvöjä leikattujen nurmikenttien sijaan.
Espoo kuuluu kaikille
Varmistetaan edellytykset kasvavan väestön palveluille ja koulutukselle, varmistetaan asuntojen saatavuus korkeilla asuntotuotantotavoitteilla ja pidetään vieraskielisten ääni ja halu pysyä Espoossa vahvana.
Jokaiselle taattava paikka lähikoulussa ja -päiväkodissa
Espoon lapsiväestö kasvaa nopeimmin koko Suomessa. Huolehditaan riittävät resurssit varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestämiseen, jotta jokainen espoolainen saa ansaitsemansa eväät elämäänsä ja perheet sujuvan arjen, taustasta ja tulotasosta riippumatta. Myös muu kaupungin palvelutaso tulee pitää korkealla väestönkasvuun suhteutetuilla panostuksilla.
Riittävä määrä uusia koteja pitää asumisen kustannukset kurissa
En halua Espooseen hallitsematonta asumisen kustannustason kasvua. Kaupungin tulee varmistaa kaavoituksen ja luvituksen avulla, että Espooseen valmistuu vuosittain riittävä määrä monipuolisia asuntoja, jotta jokaiselle löytyy kohtuullisen kustannustason asumisvaihtoehto. Tiivis kaupunki ei tarkoitta betonilähiöitä. Suunnittelun ja hankkeiden kilpailutusten kriteereissä on huomioitava laadukkuus ja viihtyisyys.
Yhdenvertaisuus on tekoja
Yhdenvertaisuutta voidaan edistää muuttamalla ja huomioimalla eri asukasryhmien tarpeita arjessa. Priorisoimalla pyörä- ja jalankulkuteiden auraamista talvisin mahdollistetaan helpompi ja ekologisempi liikkuminen sekä säästetään lastenrattaiden, pyörätuolin tai rollaattorin kanssa jalan kulkevien aikaa. Osoitetaan tuki vähemmistöille osallistumalla juhlallisuuksin esimerkiksi Pride-kuukauden, diwalin ja kuun uuden vuoden yhteydessä.
Vieraskielisten espoolaisten ääni kuuluviin
Noin neljänneksellä espoolaisista on äidinkielenään jokin muu kuin suomi tai ruotsi, ja vieraskielisen väestön osuuden ennustetaan kasvavan voimakkaasti jatkossakin. Liputan helpommin saavutettavan ja myös vieraskielisiä paremmin osallistavan kaupunkidemokratian puolesta. Huolehditaan siitä, että tänne saapuvat vieraskieliset opiskelijat, yritysten houkuttelemat ja maahanmuuttajat viihtyvät ja pysyvät uudessa kotikaupungissaan.
Elinvoimainen espoo
Parannetaan ja tehostetaan Espoon palveluita ja viranomaistoimintaa päättäväisen ja vastuullisen digitalisaation ja tekoälyn käytön avulla. Neuvotellaan Espoon erityispiirteistä johtuvista rahoitustarpeista kunnianhimoisemmin valtakunnallisella tasolla. Monipuolistetaan Espoon monotonista elinkeinorakennetta luomalla edellytyksiä vapaa-ajan, kulttuurin ja liikunnan aloille.
Digitalisaatio vaatii toimia päättäjiltä
Digitalisaatio, datan hyödyntäminen ja tekoäly ovat mahdollisuus tehokkaammin järjestetyille palveluille myös julkisella sektorilla. Teknologia ei kuitenkaan ratkaise ongelmia, joita ei ole riittävän tarkasti ja vastuullisesti muotoiltu. Päättäjien pitää kantaa vastuunsa selkeistä linjoista, jotka ovat yhteensopivia automatisoinnin, tekoälyn hyödyntämisen ja digitalisoinnin kannalta.
Espoon erityispiirteiden tulee näkyä valtakunnallisessa rahanjaossa
Voimakas kasvu on kaksiteräinen miekka: vaikka kasvava espoolaisten joukko petaa tulevaisuuden menestyksen, lyhyellä aikavälillä suuret investoinnit kaupunkiin ja palveluihin tuovat ison loven kaupungin talouteen. Meidän tulee vaikuttaa rohkeammin kansallisella tasolla, jotta Espoon uniikit haasteet ja asema huomioidaan mm. valtionosuuksien tasausjärjestelmässä, vuoden 2027 maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimusneuvotteluissa (MAL) ja valtion muissa rahoitusvälineissä.
Lisää vapaa-ajan viettoa, bileitä ja sporttia Espooseen
Espoossa on kokoonsa nähden poikkeuksellisen vähän vapaa-ajan, kulttuurin ja liikunnan alan palveluita ja yrityksiä. Kaupungin tulee luoda edellytyksiä alan toimijoille – mekin ansaitsemme elävän ravintola-, viihde-, kulttuuri- ja liikuntaskenen. Parhaillaan purettavan Keran hallien kaltaisia vapaa-ajan keskittymiä kaivataan kipeästi.
Monipuolisempi elinkeinorakenne sataa myös kaupungin taloudenpidon laariin.
Yhdenvertainen ja vaikuttava sote
Länsi-Uudenmaan aluevaltuuston tulee keskittyä ydintehtäväänsä - takaamaan yhdenvertaiset, saavutettavat ja laadukkaat sote- ja pelastuspalvelut. Aluevaltuustossa haluan erityisesti ajaa panostuksia nuorten ja työikäisten mielenterveyspalveluihin, jotka ovat monelta osin riittämättömät ja aiheuttavat siten täysin tarpeetonta inhimillistä tuskaa, syrjäytymistä, työttömyyttä ja työkyvyttömyyttä. Resurssien ollessa niukat, toimivan ja saavutettavan perusterveydenhuollon, ml. mielenterveys, merkitys on ensiarvoisen tärkeä kalliin erikoissairaanhoidon välttämiseksi.
Riittämätön ja vaikeasti saavutettava mielenterveyden hoito aiheuttaa kohtuuttomat inhimilliset ja taloudelliset tappiot
Synkkä ja epävarma tulevaisuus, nopeasti muuttuva työelämä, yhteiskunnallinen eriytyminen ja huoli taloudesta kuormittavat yhä useampaa nuorta ja työikäistä ja suistavat vaikeaan mielenterveyden sairauksien kierteeseen. Jo lähes kolmasosa työkyvyttömyyseläkkeistä myönnetään mielenterveyden sairauksien perusteella.
Viivästynyt mielenterveyden haasteiden hoitaminen pahentaa sairauden kierrettä ja tekee hoidosta ja vaikutuksista ihmisen elämään huomattavasti vaikeampia. Panostukset mielenterveyden hoitoon maksavat itsensä takaisin hyvinvointina, vähentyneenä syrjäytymisenä ja parantuneena työkykynä. Vaikkeivat hyödyt materialisoidu hyvinvointialueen tuloslaskelmassa, tulee päättäjien nähdä systeeminen positiivinen vaikutus ja panostettava mielenterveyden hoitoon.
Säästötalkoista laadun kehittämiseen
Hyvinvointialueemme on toteuttanut kuluneella kaudella merkittäviä säästötoimenpiteitä ja saanut talouden lähestulkoon tasapainoon. Näin ollen tulevassa päätöksenteossa on keskityttävä sote- ja pelastuspalveluiden laadun ja määrän kehittämiseen, samalla edelleen tehostaen toimintaa digitalisaation ja tiedolla johtamisen avulla.
Sote-palveluiden oltava saavutettavia ja yhdenvertaisia
Sote-palveluiden tarjonnan ja tuotannon tulee edistää yhdenvertaisuutta. Sensitiivinen kohtelu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille, eri etnisistä ja kulttuurillisista taustoista tuleville sekä vammaisille on välttämätöntä tasapuolisten palveluiden tarjoamisessa. Haluan, että nuorille tarjotaan ilmainen ehkäisy, mukaan lukien ei-hormonaaliset keinot, jotta vastuu perhesuunnittelusta ja seksuaaliterveydestä ei lankea ainoastaan naisten harteille.